sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Safkaseireenin unelmakeittiö on valmis!



Uusi kotimme on maalaispeltomaiseman keskellä sijaitseva maatilan päärakennus vuodelta 1923. Talo oli ostohetkellä erinomaisessa kunnossa; peruskorjaukset ja muun muassa maalämpöön siirtyminen oli tehty jo aiemmin. "Ennen"-kuvia keittiöstä löytyy aivan tämän postauksen lopusta. Tehtäväksemme jäi siis ainoastaan pintaremontti. Projekti oli varsinkin alakerran suhteen niin iso, että päätimme jo alunperinkin palkata sisustusalan ammattilaisen avuksemme. Päätös osoittautui enemmän kuin järkeväksi, ja olemme lopputuloksesta aivan onnessamme.


Keittiön pääsuunnittelijana toimi sisustusarkkitehti Tuuli Merla Sisustus Vintage oy:stä apunaan Puuvaja oy:n Jari Vannesluoma. Itse keittiö koneineen, tasoineen ja muine tilpehööreineen tuli nimenomaan Puuvajasta. Havaittuamme miten mukavasti yhteistyö heidän kanssaan sujui, tilasimme myös kirjaston kirjakaapit samasta paikasta. Lattiaremontin sekä maalaus- ja tapetointityöt suoritti Mietoisten rakentajat oy jonka palveluita myös suosittelemme lämpimästi.

Esitin suunnittelijallemme hyvissä ajoin moninaisen keittiötoivomuslistan jonka etunojassa olivat:
- kaksi uunia
- lietenä yhdistelmä induktiota ja kaasua
- kaksi isoa pesuallasta
- vanhan puuhellan säilyttäminen ja tyylillinen sovittaminen muuhun keittiöön
- säilytystilaa johon mahtuu isoja muffinssipeltejä, kakkukupuja ja muuta tilaa vievää
- sähkötoiminen jätelaatikko
- iso saareke
- paljon tilaa mausteille
- kivitasot
- keittokirjahylly

Valaistus toteutettiin yhdistellen alkuperäisiä kiskovalaisimia, led-nauhoja jotka vedettiin pääkaapistojen ylä- ja alapuolille sekä saarekkeen yläpuolelle asennettua uutta kattolamppua. Etsin sopivaa, hieman industrial-henkistä kattovalaisinta useista paikoista, ja pankkitilin saldon iloksi se kaikkein paras löytyi pikkurahalla Ikeasta. Keittiön irtohuonekaluista suurin osa on entisöityjä perintökalusteita.

Alkuperäisessä keittiössä oli täyspuiset kaapistot, spektroliittitasot ja pieni saareke johon liittyi kolme korkeaa pylvästä ja näistä sivulle suuntaavat vaakapalkit. Keittiö toimi monipuolisena oleskelä-, tv:n katselu- ja työtilana sohvineen ja keinutuoleineen. Remontin myötä viihdepuoli siirtyi olohuoneeseen ja keittiöstä tuli ennenkaikkea ruokakulttuurin pyhäkkö.

Kalusteiden uusimisen yhteydessä tehtiin myös lattiaremontti suureen osaan alakerrasta. Keittiön lattiakorkeudessa oli runsaasti heittoa jo parin metrin matkalla, joten lattian tasoituksesta tuli remontin aikaavievin osa. Lisäksi seinästä löytyi vanhat kupariputket, jotka kiireen vilkkaa vaihdettiin modernimpiin versioihin. Tämä miniputkiremontti sujui onneksi yhdessä päivässä. Hankalin yksittäinen asennettava oli kuitenkin yllättäen liesituuletin: sen läpivienti seinästä vaati sen verran erikoisen reiän, että sopivaa työkalua ja muutenkin homman toteutusta käsi useaan kertaan lukuisia ammattilaisia ihmettelemässä. Itse kalusteasennus hoitui keittiöfirman kautta buukaten asentajan toimesta parissa päivässä ja projektin suuruus huomioiden varsin vähäisiksi jääneet pikkureklamaatiot hoidettiin nopeasti ja tehokkaasti kuntoon. 
Keskiosastaan pyörivä pöytä on yksi talon pitkäaikaisista tavaramerkeistä ja aviomiehen suvun perintökaluste. Se sai kaverikseen äitini minulle lahjoittamat 60-vuotiaat Artekin tuolit, joita ostimme yhden lisää, tuoli "66" kun kuuluu edelleen Artekin vakiovalikoimaan.
Valkoiset tuolit ovat aviomiehen suvun perintökalusteita, jotka taitavan entisöijän käsissä saivat uuden valkoista ja greigeä yhdistelevän ulkoasun. Sävy on vulkaniitti Tikkurilan värikartasta.
Elegantin keittokirjahyllyn suunnitteli Puuvaja oy:n Jari Vannesluoma keittiön kaapistojen kanssa yhteensopivaksi. Kori on tupaantuliaislahja ystäviltä.
Ikkunan ääressä on tammitasolla varustettu aamukahvin juomiseen, keittokirjojen selailuun, ruokablogin päivittämiseen ja muuhun vastaavaan sopiva emännän istuskelupaikka.

Ikkunan äärestä löytyy Pioneerin Airplay-kaiutin, jonka kautta on helppo langattomasti soittaa iPhonelta tai Mac-koneelta kokkausmusiikkia.
Mikroaaltouuni ja sähköuunit sijoitettiin ergonomiselle korkeudelle omaksi kaapistoyksikökseen. Saarekkeelle, jonne kuumat pellit on hyvä laskea käsistä, on lyhyt matka. Halusin tuplauunin, koska esimerkiksi jouluna ja isoja juhlia valmistellessa on usein tarvinnut paistaa monia asioita yhtä aikaa, jotta ei tarvitsisi odotella tuntikausia eri ruokalajien valmistuksen välillä. Vieraiden jo tultua voi toisessa kuumentaa miedommalla lämmöllä aiemmin valmistettuja ruokia, ja toisessa vaikkapa paahtaa grillivastuksen alla loppusilaus jollekin muulle herkulle. Molemmissa on kiertoilmatoiminto.
Uunin alapuolisessa kaapissa on tukevia vetolaatikoita, joiden mitat riittävät jopa täyskokoisten uunipeltien säilytykseen.

Mikrouunin alapuolella on laatikko- ja kaappitilaa Kenwoodin yleiskoneelle lisäosineen. Tästä kone on helppo nostaa vierestä alkavalle saarekkeelle.

Uunien yläpuolella on isompia kaappeja, joihin mahtuvat ongelmitta isot puutarjottimet ja kakkukuvut.

Edellisten asukkaiden hankkima suorastaan valtaisa pakastin-jääviileäkaappi säilyttää isotkin juhlatarjoilut juomineen, ja alakerran mehu/hillokellarissa on lisää kylmäsäilytystilaa.

Vanha kiinteä keittiönkaappi säilytettiin alkuperäisessä asussaan, ja se palvelee nyt kuiva-ainekaappina.

Keittiön yleisilmettä hallitsee suuri (110cmx200cm) saareke,  jonka kivitaso toimii samalla keittiön keskeisimpänä sisustuselementtinä. 
Ikkunan ääressä olevaa pientä tammitasoa lukuun ottamatta kaikki työtasot ovat Mäntsälän punaista graniittia, jonka suuret lohenpunertavat suonikuviot tulevat parhaiten esille juuri suuremmissa kivipinnoissa kuten saareketaso. Saarekkeen kivitaso painaa yli 200kg ja sen sisään taloon pakettiautosta saaminen vaati erikoiskärryt, neljä miestä ja ylijäämäterassilankuista rakennetun improvisoidun rampin rakentamisen eteisen portaikkoon...

Saarekkeen edessä oleva penkki on entisöity senkki, jossa säilytän kynttilöitä ja sammutusvälineistöä.

Saarekkeessa on Savo oy:n innovatiivinen roiskesuojattu, maadoitettu pistorasia, joka aukeaa napista painamalla ja suojalevyä samalla kiertämällä.

Saarekkeen pistoke mahdollistaa esimerkiksi yleiskoneen käyttämisen leivontaan saarekkeessa.

Mäntsälän auroran eli Mäntsälän punaisen graniitin suonikuviot ovat hyvin vaihtelevia: välillä punaista on enemmän, välillä joukossa on lähes mustaa laikkua ja isompia sinertäväntummia graniittialueita.

Näkymä yli saarekkeen kohti ruokapöytää ja julkisivun ikkunoita.

Saarekkeen päätyyn asensin itse Ikean tangon, jossa majailee essuja ja keittiöpyyhkeitä.
Saarekeen ja sivutasojen väliin jätettiin runsaasti tilaa. Näin mahtuu avaamaan tiskikoneen luukun kokonaan auki, ja silti pääsee käsiksi samassa kohtaa oleviin saarekkeen alalaatikoihin. Alakaappeja ei tässä keittiössä juurikaan ole; tukevissa laatikoissa on helppo säilyttää laseja ja lautasia, ja toisin kuin alakaapeissa on takaosankin tavaroihin helppo päästä käsiksi.
Liesi koostuu kahdesta AEG:n Crystal-malliston komponentista: kaksi kaasupesää ja kaksi induktioyksikköä. Kaasulinja on viety seinästä läpi, ja pullo on ulkoseinässä lukollisessa kaapissa. 
Halusimme mahdollisimman huomaamattoman liesituulettimien, ja Puuvajan oy:n kautta löytynyt Fjäråskupanin kaapistoon upotettava malli täytti nämä kriteerit. 

Tuulettimen yläpuolelle jäi läpiviennin ympärille tilaa pienillä säilytyslokeroille.

Tasoon upotetut liesikomponentit ja altaat helpottavat puhtaanapitoa. Graniitin suonikuviot näkyvät kauniisti kaapistojen alapuolelle asennetussa vähän sähköa kuluttavassa led-valaistuksessa.
Mielen tiskikone seurasi edellisestä asunnostamme mukana uuteen keittiöön. Aterinkorin sijasta Mielessä on matala ylähylly aterimille, joka lisää tilaa alahyllyyn ja mahdollistaa suurenkin aterinmäärän pesemisen kerralla.

Suuremmalle vierasjoukolle porisee Moccamaster, yhden kupillisen keittämiseen käytän lähinnä kapselikonetta. Kaappien alareunoihin asennettiin pariin kohtaan metallilistat, joihin saa kiinnitettyä esimerkiksi tämän pyyhe/talouspaperitelineen ja koukkuja kauhoille, pannulapuille ja muulle nopeasti mukaan napattavalle tilpehöörille.

Ikkunan ääreen kivitasolle jäi mukava tila Riviera Maison-aarteille.

Talon alkuperäinen puuhella on täysin käyttökunnossa. Sen peltikupua lyhennettiin. Uusi palosuojalevy on vielä hankinnassa, kuvassa oleva on väliaikaisratkaisu.
Tilavia laatikoita löytyy erityisesti saarekkeesta.


Pystyssä tasolla seisovien, pölyä keräävien veitsitukkien inhoajalle veitsilaatikko tukkeineen on mieleinen.

Mausteet löytyvät heti lieden alapuolelta tilavasta laatikosta.

Kattilakaruselli.


Leivontatarvikelaatikko saarekkeessa.

Suomalaisen kodinhuoltodesignin helmi - tiskikaappi - on tottakai oltava, vaikka astianpesukone onkin käytössä. Esimerkiksi yleiskoneen joitakin osia ja teflonpäällysteisiä irtopohjavuokia kun ei voi koneessa pestä.

Kulmakaapissa on tilaa kahvi- ja teetarpeille.

Josephin leipälaatikko on saatu lahjaksi ja sopi mainiosti tason kulmaan.

Jätelaatikossa on sähkömekanismi, joka avaa laatikon kun laatikon etuosaa tönaisee kevyesti jalalla tai kädellä. Ei tarvitse availla laatikkoa likaisin käsin tai kädet täynnä vaikkapa perunankuoria. Kaikista keittiön elämää helpottavista moderneistä yksityiskohdista tämä sähkötoiminto on ehdoton suosikkini. Muissa laatikoissa ja kaapeissa on hidastinsaranat.

Tiskikaapissa on isoista upotetuista pesualtaista huolimatta kätevä pieni ylälaatikko.

Keittiön hanaksi valikoitui nopeasti Grohen Zerda, jonka suutinosa irtoaa vetämällä pitkäksi käsisuihkumaiseksi jatkeeksi, jossa on suihkutoiminto. Helpottaa isojen kattiloiden ja peltien pesemistä roiskimatta. 

Franken iso tuplahuullosallas helpottaa ison uunipellin tai wokkipannun pesua - ne mahtuvat kokonaan altaaseen. Altaaseen kertyy ainakin meillä helposti tiskejä, jolloin on hyvä että toisen altaan voi pitää tyhjänä. 

Keittiösuunnittelu: Tuuli Merla, Sisustus Vintage oy ja Jari Vannesluoma, Puuvaja oy
Kaapistot, saareke ja kirjahylly: Puuvaja oy
Mikroaaltouuni: AEG
Uunit: Gram
Liesi: AEG:n Crystal-malliston kaasu- ja induktiomoduulit
Kaapistoihin upotettu liesituuletin: Fjäråskupan
Kivitasot: Mäntsälän punainen eli Mäntsälän aurora, Loimaan kivi oy
Saarekkeen kattovalaisin: Ikea Foto
Parketti: Turun Ykkösparketista hankittu Parlan malliston Chalet Desert 1-sauvainen tammiparketti
Parketin asennus, kaakelointi, peltikuvun lyhennys: Mietoisten rakentajat oy
Tapetointi ja maalaustyöt: Hannele Akkanen, Mietoisten rakentajat oy
Tapetti: Sandbergs, Maricken oy
Laskosverhojen suunnittelu: Anne Salonen, Kjisik oy
Kalusteiden entisöinti: Laura Tuomi
Verhokangas: Duralee, Maricken oy
Näkyvillä olevat säilytysastiat ja tarvikkeet: Riviera Maison, H&M Home, Ikea, Iittala
Hana: Grohe Zerda
Tuplapesuallas: Franke
Astianpesukone: Miele
Välitilalaatta: 60x60cm keramiikkalaatat, Laattasatama oy



Keittiö ennen:







2 kommenttia:

  1. Ooh, kuinka ihanasti olet saanut haaveitasi toteutettua!

    VastaaPoista
  2. Hieno keittiö ja todella hyviä oivalluksia säilytyksen suhteen, erityisesti vetolaatikot uunipelleille. Sähkökäyttöinen roskien lajittelukeskus on todella hyvä oivallus.

    VastaaPoista