keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Villimarjapiiras


Mustikat alkavat kypsyä, ja kesäpaikassamme kasvaa runsaasti villimansikoita. Yhdistettynä paikallisiin puutarhamansikoihin tuloksena oli valtavan kesäinen ja mukavan näköinen marjapiiras.

Villimarjapiiras

8-12 puutarhavadelmaa (leikkaa niihin viiltoja miltei kantaan asti niin saat viuhkamaiset koristemuodot)
kourallinen mustikoita
kourallinen villimansikoita

Creme patissiere:

5 dl täysmaitoa 
1 vaniljatanko raavittuna tai bourbonvaniljajauhetta
75 g vehnäjauhoa
180 g sokeria
ripaus suolaa
15 g sulatettua voita
4 munaa
2 munankeltuaista

1. Kiehauta maito, lisää vanilja ja anna hautua hetki matalalla lämmöllä
2. Vispaa kulhossa jauhot, sokeri, suola, voi, munat ja keltuaiset
3. Kaada kiehuva maito norona kulhoon samalla kovaa vispaten; kun seos on tasaista palaute se kattilaan
4. Kuumenna kiehuvaksi samalla kovaa vatkaten; jatka sekoittamalla kunnes vehnäjauho kypsyy eli seos sakenee; oikean kypsyyden tunnistaa maistamalla - kun jauho ei enää maistu, on kreemi valmista. Anna sen jäähtyä sillä aikaa, kun paistat pohjan.



Pohja:
2,75dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
1 rkl sokeria
115g suolatonta voita pieniksi paloiksi leikattuna (ei sulatettuna)
1 munankeltuainen

1. Sekoita vehnäjauhot, suola, sokeri ja voi yhteen ja vaivaa kunnes koostumus muistuttaa pieniä leivänmuruja
2. Lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi
3. Laita taikinapallo vartiksi jääkaappiin
4. Lämmitä uuni 180 asteeseen
5. Kauli taikina ohueksi ympyräksi ja vuoraa sillä matalareunainen pyöreä paistovuoka
6. Laita taikinoitu vuoka hetkeksi jääkaappiin
7. Paista 12min uunissa ja anna jäähtyä
8. Anna jäähtyä. Kaada sitten creme patissiere pohjan päälle ja ripottele/asettele marjat päälle. Jäähdytä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti