torstai 29. maaliskuuta 2012

Thaimaalaiset kevätkääryleet


Kevätkääryleitä tarjotaan eri versioina monissa Kaakkois-Aasian maissa. Tämä ohje on kirjasta "Thai & South-East Asian Cooking & Far Eastern Classics". Jos varsinaisia kevätkäärylekuoria ei ole kaupassa saatavilla, käy filotaikina vallan mainiosti korvikkeeksi. Muista kuumentaa öljy tarpeeksi kuumaksi: kun öljyyn laitettu vihanneksen palanen ei vajoa pohjaan pysyvästi vaan pulpahtaa heti pintaan porisemaan, on öljy sopivaa.

Thaimaalaiset kevätkääryleet

kevätkäärylekuoria tai filotaikinaa suorakaiteiksi leikattuna (1 arkki puoliksi)
4 rkl vehnäjauhoja sekoitettuna tilkkaan vettä
2 litraa kasviöljyä


Täyte:
6 kuivattua tai tuoretta sientä silputtuna
50g lasinuudeleita (älä keitä liian kypsäksi, koska nuudelit kypsyvät vielä sekoituksen ja uppopaiston aikana)
3 rkl kasviöljyä paistamiseen
2 valkosipulinkynttä puristettuna
2 tuoretta punaista chiliä silputtuna
225g porsaan jauhelihaa
50g katkarapuja
2 rkl kalakastiketta (nam pla)
1 tl sokeria
50g bambusuikaleita hienonnettuna
50g pavunituja
2 kevätsipulia silputtuna
kourallinen tuoretta korianteria silputtuna
rouhittua mustapippuria
rouhittua merisuolaa


1. Kuumenna wokkipannussa öljy, lisää valkosipuli ja porsaanliha ja paista kypsäksi
2. Lisää nuudelit, sienet ja katkaravut, bambu sekä kalakastike ja sokeri
3. Sekoita kuumalla pannulla huolellisesti ja mausta suolalla ja pippurilla
4. Poista täyte liedeltä, yhdistä seos jäljelläoleviin täyteaineisiin ja jätä odottamaan 
5. Avaa taikinapaketti ja laita arkkien päälle kostea pyyhe jottei taikina kuiva ja ala halkeilla
6. Kääri taikinasta sikarimaisia täytettyjä kääryleitä ja liimaa jauho-vesiseokselle lieve kiinni
7. Kuumenna öljy puhdistetussa wokissa ja uppopaista 2-3 käärylettä kerrallaan kullanruskeiksi
8. Anna valua talouspaperin päällä
9. Tarjoa kuumana esim. makeaan thaichilikastikkeeseen dipattavina herkkupaloina

perjantai 16. maaliskuuta 2012

Älä unohda minua 2/10 - kaprikset


Kaprikset ovat tunnettu aines esimerkiksi Nizzan salaatissa. Ne ovat kuitenkin klassikko-ohjeiden ulkopuolellakin hyvin monikäyttöisiä antamaan pientä kirpeää makulisää. Kokeilla voi melkeinpä mihin tahansa ruokaan johon on totuttu laittamaan esimerkiksi hienonnettua suolakurkkua. Pikkuisten marjojen (jotka ovat oikeastaan avautumattomia kukannuppuja) lisäksi kannattaa tutustua myös isoihin, yleensä varsiensa kanssa säilöttyihin koristeellisiin kaprismarjoihin, jotka ovat viinirypäleen kokoisia ja jonkin verran makeampia ja miedompia kuin nuppumarjat. Tässä mehevässä salaattiohjeessa on käytetty nimenomaan isoja marjoja viipaleina.

Puutarhan kanasalaatti

4 broilerin koipireittä lihat irroteltuina ja pieneksi revittyinä
12 isoa kaprista varret poistettuina ja viipaloituina
2 rasiaa kirsikkatomaatteja huuhdottuina ja puolitettuina
1 prk säilöttyjä artisokansydämiä pilkottuina
3 rkl pinjansiemeniä
1 vihreä omena pieneksi pilkottuna
1 ruukku punaista salanovaa
1/2 ruukkua rucolaa
1 ruukku basilikaa silputtuna
nippu kevätsipulinvarsia silputtuina


Kastike
1 tl valkosipulimurskaa
0,6 dl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1/2 tl balsamicoa
1 tl sweet chili saucea
1 tl mietoa sinappia
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria

keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Elämäni paras croissant

Tuore, rapea, pinnalta makea. Yllättävästä paikasta: VR Pendolinon Prego-ravintolavaunusta. Eikä se kahvikaan hullumpaa ollut. Kauppansa tekivät: kokolämmin  croissantpellillinen katosi hetkessä myyntitiskiltä nälkäisten suihin. Suosittelen.