lauantai 10. huhtikuuta 2010

Härkä-chiliramen


Aito ramen on sitä, mitä kaikenmaailman penseät pussinuudelit yrittävät jäljitellä. Kyseessä on japanilainen "nuudelikeitto", jonka perustana on laadukas liemipohja, joka pidetään kuumana. Siihen lisätän ramennuudeleita, ja haluttu "topping" joka voi olla mitä vain maan ja taivaan väliltä: tofua, maustekastikkeita ja -öljyjä, tuoreita kasviksia, ituja, kananmunaa, lihaa, katkarapuja... Halpaa, kevyttä ja monipuolista pikaruokaa joka on usein varustettu tuoreilla, rapeilla kasviksilla. Melkein jokaisella Japanin-turistilla lie ainakin yksi rakas makumuisto jostakin takakujan pienestä ramenpaikasta josta sai sitä kaikkein parasta lajia... Blue Dragon -sarjan ramennuudeleita on alettu myydä melkeinpä joka marketissa joten aineksiakaan ei ole vaikea löytää.

Tämä resepti on muunnelma Wagamama Cookbookin ohjeesta. Puristit narisenevat ettei kalakastike ole japanilainen ainesosa; Wagamama Cookbook ei yritäkään olla japanilainen keittokirja, vaan lähinnä edustaa fuusiokeittiötä. Toisaalta ramen ei edes ole alunperin japanilainen ruokalaji, vaan kiinalaista tuontitavaraa. Lisätietoa löytyy tietysti Wikipediasta.

Härkä-chiliramen

300g naudanpaistisuikaleita
2 kourallista pavunituja
nippu kevätsipulia
1/2 tuore valkosipuli hienonnettuna (ei puristettuna)
1 punasipuli silputtuna
kasvisöljyä
2 rkl teriyakikastiketta
1l hyvää kasvis- tai kanalientä
1 rkl sweet chili saucea
1 rkl etikkaa
ripaus sokeria
merisuolarouhetta
mustapippuria rouhittuna
2 rkl kalakastiketta (nam pla)
1 pieni punainen chili hienoksi silputtuna
3 rkl limettimehua
5 nippua ramennuudeleita


1. Kuumenna liemi, lisää kalakastike, sokeri, sweet chili sauce ja etikka, pidä kuumana
2. Kuumenna rameneita varten kattilallinen vettä kiehuvaksi
3. Kuumenna tilkka kasvisöljyä wokissa, kuullota valkosipuli, punasipuli ja chilisuikaleet pehmeiksi
4. Lisää liha wokkiin ja kypsennä sekoitellen, mausta suolalla, teriyakikastikkeella ja mustapippurilla
5. Ota ramenkattila liedeltä, lisää ramennuudelit kuumaan veteen ja anna seistä noin 4-6min kunnes nuudelit ovat kypsiä mutta kiinteitä
6. Laita tarjoilukulhoihin lientä, lisää nuudelit, päälle ituja ja lihaseosta; tarjoa kuumana

2 kommenttia:

  1. Herkkukeitto, tosi maukas liemi! Toimi tunnelman ja olon kohentajana myös flunssapotilaille:) Mutta miten ihmeessä nuo purkkapaloina suussa pyörivät paistisuikaleet saisi mureampaan kuosiin?

    Nina

    VastaaPoista
  2. Uskoisin että myös paistettu, hyvin maustettu jauheliha toimii varmasti hyvin ramenin ainesosana jos haluaa tehdä ruuasta vielä keittomaisemman. Japanissa ramen"toppingit" ovat usein aika isojakin lihapaloja, mutta esim. broilerjauhelihaa olen myös nähnyt käytettävän. Ramenin ilo on juuri sen muuntautuvuus.

    VastaaPoista