maanantai 14. joulukuuta 2009

Mistä tunnistaa laatusuklaan?

En suinkaan pidä itseäni suklaaeksperttinä, vaan ainoastaan jonkinlaisen valaistumisen kokeneena harrastelijana. Kun jossakin asiassa kerran on päässyt kokemaan jotain ihmeellistä, on vaikea sopeutua enää huonompaan.

Jos niin paljon huonolaatuista ja harhaanjohtavasti markkinoitua suklaata on tarjolla, mistä sitten tunnistaa laadukkaan suklaan? Seuraava lista on laadittu käyttäen apuna omia kokemuksiani ja Chloe Doutre-Rousselin mainiota kirjaa "The Chocolate Connoisseur"


Näin tunnistat laadukkaan suklaan

1. Älä anna kääreen hämätä
Varsinkin belgialaiset karkkisuklaantuottajat ovat taitavia paketoimaan herkkunsa ikään kuin kääreet sisältäisivät suorastaan sulaa kultaa. Ei viinikään ole hyvää vain siksi, että pullossa on nätti etiketti. Eräät maailman parhaista suklaista ovat kääreiltään suorastaan tylsiä. Yhdessä mielessä kääreet kyllä voivat antaa vinkkiä: jos kääre on neonvärinen ja kuvituksena on jokin hassu maskotti, tiedät ettei kannata edes vilkaista sisältömerkintöjä vaan laittaa tuote suoraan takaisin hyllyyn. Termit "reilu kauppa" tai "luomu" eivät takaa suklaan laatua millään tasolla.

2. Lue pakkausseloste - etsi avainsanoja
Kaikkien E-koodien pitäisi herättää epäilyksesi. Sana "vanilliini" kertoo suoraan, että tuotteen kohdalla on vedetty mutkat suoriksi raaka-aineiden laadussa. Keinotekoista vanilja-aromia, vanilliinia tuotetaan mm. lahonneesta puusta ja tulevaisuudessa ilmeisesti myös lehmänlannasta. Aitoa vaniljaa löydät vain laadukkaasta suklaasta. Mitä pidempi tuoteseloste, sen enemmän vaivaa valmistaja on nähnyt peittääksesi tärkeimpien raaka-aineiden heikon laadun. Jos tuoteselosteessa puhutaan plantaaseista, saattaa kyseessä olla pelkkä mainoskikka. Jos taas puhutaan kaakaopapulajikkeista, saatat olla oikeinkin hyvillä jäljillä.

3. Luota hajuaistiisi ja makuaistiisi
Äitelän esanssinen maku on varoitus keinotekoisista aromiaineista ja korkeasta sokeripitoisuudesta - kädessäsi oleva tuote lienee siis karkkia, ei suklaata.

4. Katso hintalappua
Parhaat suklaat eivät ole massatuotantoa. Pientuotanto on kalliimpaa kuin teollinen tehdastuotanto, ja laadukkaat raaka-aineet ovat huomattavan paljon kalliimpia kuin bulkkitavara. Hyvä suklaa on siis luonnollisesti hinnakkaampaa kuin peruskarkkisuklaa. Isoillakin tuottajilla saattaa olla laadukkaampia tuotesarjoja, mutta varo ettet maksa pelkästä ovelasta markkinoinnista. Mikäli suklaassa on pähkinöitä ei pähkinöiden rasvan kuulu maistua eltaantuneelle. Hedelmä-, ja marjamakujen kuuluu syntyä oikeista hedelmistä ja marjoista, ei saippuanhajuisista esanssiaineista. Minttusuklaan ei tarvitse tarkoittaa sitä vastenmielistä valkoista, valuvaa sokerisiirappia jota lukemattomat konvehdit sisältävät.

5. Tunne myytit ja kliseet
Kaakaoprosentti ei kerro mitään suklaan laadusta. Hyvän maitosuklaan ei kuulu maistua sokeriselle. Valkoisen suklaan ei kuulu olla jauhoista.

1 kommentti:

  1. en tiedä, mitä itse olet mieltä, mutta olen itse löytänyt lidlistä mieleiseni valkoisen suklaan (pienissä levyissä) ja varsin maukkaan tumman kermasuklaan, joka nyt vaan on ilmeisesti ei-niin-mörkkiä tummaa.
    Onneksi valikoimaa on nykyään tarjolla yhä enemmän, samoin kuin valistuneita blogisteja, jotka tätäkin aihetta valaisevat.
    Tummaan suklaaseen täytyy vähän totutella ja löytää niistä mieleisensä. Ja jos ei muuten mene, saahan noista aina kaakaota tai suklaakakkua!

    VastaaPoista